Forårsløg

Forårsløg

Forårsløg, Allium fistulosum.

Ligesom zittauerløg, rødløg, purløg og pibeløg tilhører forårsløg den gruppe af løg, der hedder kepaløg. Løg er en af de ældste spiser, vi kender - og er blandt andet omtalt i Biblen. Kepaløgene kom til Europa i Middelalderen.
I Indien betragtede man tidligere løg som et helligt symbol på evigheden på grund af de lagdelte skæl. Forårsløg kaldes også springløg efter det engelske spring onion.

Forårsløg forveksles nogle gange med en anden type løg, der hedder pibeløg, men som også kaldes snitløg og løgporrer. Denne løgtype udvikler ikke løg. I stedet danner den et skaft ligesom porrer, men har, i modsætningen til porrer, runde, hule blade. I de unge stadier er det vanskeligt at kende forskel på de to løgtyper. Kendetegnene ved de to løgtyper er tværsnittet af bladene, der hos pibeløg er cirkelrundt, mens det hos forårsløg er fladt på den ene side. Senere i udviklingen vil forskellen i skaft- og løgdannelsen være den tydeligste forskel.

Forårsløg ligner små porrer med et tyndt hvidt skaft og grøn top. Forårsløg varierer meget i størrelsen, og de kan være fra 30 cm lange og 3 cm i diameter ned til en længde på 20 cm og en diameter på ½ - 1 cm. Det hvide skafts andel udgør fra 10 – 50% af løget. De små løg med forholdsvis stor hvid del er bedst - især hvis de skal koges 

Sæsonen for forårsløg er hele året, hvis de er udenlandske. Sæsonen for danske forårsløg er fra juni til oktober.

Forårsløg kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet. Skyl og rens dem og læg dem i en plasticpose. Hvis forårsløgene er blevet bløde, kan de kvikkes op ved at lægges i en skål isvand nogle minutter. 

Forårsløg er saftige og sprøde og har en mild løgsmag. Forårsløg kan bruges både som grønsag og som krydderurt. Som grønsag bruges både det hvide skaft og den grønne top. Forårsløg serveres kogt som tilbehør til kød og fiskeretter eller som forret. 

Forårsløg bruges meget i det asiatiske køkken. Prøv fx denne tillempede udgave af Pekingand: Stegt berberiandebryst skæres i tynde skiver. Servér i små, varme, sprøde pandekager med snittet forårsløg, asiatisk sød chilisauce på flaske samt smuldret hvid salt ost.

Den grønne top kan bruges som snittet grønt på al slags smørrebrød, fx et stykke rugbrød med torskerogn og citronbåd, kartoffelretter, æggeretter, kryddersmør til smørrebrød og i salater.

Ved tilberedning fjernes eventuelt trevlerod, kedelige blade og bladspidser. Resten skylles. Hvis forårsløg skal koges, bør den dampkoge i kort tid, ca. 3 min. 

Forårsløg kan fryses. De skæres i mindre stykker og blancheres i ca. 1 min før frysningen.

 

Uddybende information

VOM     

Frugt og grønt håndbog – Bioteknisk institut nr. 3.

Råvarerguiden

Kilde: Karolines Køkken

Print opslag Send til en ven

Kommentarer fra brugerne om Forårsløg

Navn for forårsløg vs pibeløg

Det rette latinske navn for forårsløg må være Allium cepa og ikke Allium fistulosum, som der står her. Sidstnævnte betegner netop pibeløg. Kilde: http://www. liberherbarum. com/pn0816N. htm
Kim, 26-05-2011 15:25