Løgguide


Forårsløg, Allium fistulosum.

Ligesom zittauerløg, rødløg, purløg og pibeløg tilhører forårsløg den gruppe af løg, der hedder kepaløg. Kepaløgene kom til Europa i Middelalderen.

Løg er en af de ældste spiser, vi kender - og er blandt andet omtalt i Biblen. I Indien betragtede man tidligere løg som et helligt symbol på evigheden på grund af de lagdelte skæl.
 
Forårsløg kaldes også springløg efter det engelske spring onion.
Forårsløg forveksles nogle gange med en anden type løg, der hedder pibeløg, men som også kaldes snitløg og løgporrer. I de unge stadier er det vanskeligt at kende forskel på de to løgtyper. Kendetegnene ved de to løgtyper er tværsnittet af bladene, der hos pibeløg er cirkelrundt, mens det hos forårsløg er fladt på den ene side, og hult indvendig. Senere i udviklingen vil forskellen i skaft- og løgdannelsen være den tydeligste forskel.

Forårsløg ligner små porrer med et tyndt hvidt skaft og grøn top. Forårsløg varierer meget i størrelsen, og de kan være fra 30 cm lange og 3 cm i diameter ned til en længde på 20 cm og en diameter på ½ - 1 cm. Det hvide skafts andel udgør fra 10 – 50% af løget. De små løg med forholdsvis stor hvid del er bedst - især hvis de skal koges.
Sæsonen for forårsløg er hele året, hvis de er udenlandske. Sæsonen for danske forårsløg er fra juni til oktober.
Forårsløg kan holde sig ca. 1 uge i køleskabet. Skyl og rens dem og læg dem i en plasticpose. Hvis forårsløgene er blevet bløde, kan de kvikkes op ved at lægges i en skål isvand nogle minutter.
 
Forårsløg er saftige og sprøde og har en mild løgsmag. Forårsløg kan bruges både som grønsag og som krydderurt. Som grønsag bruges både det hvide skaft og den grønne top. Forårsløg serveres kogt som tilbehør til kød og fiskeretter eller som forret.
Forårsløg bruges meget i det asiatiske køkken. Prøv fx denne tillempede udgave af Pekingand: Stegt berberiandebryst skæres i tynde skiver. Servér i små, varme, sprøde pandekager med snittet forårsløg, asiatisk sød chilisauce på flaske samt smuldret hvid salt ost.
Den grønne top kan bruges som snittet grønt på al slags smørrebrød, fx et stykke rugbrød med torskerogn og citronbåd, kartoffelretter, æggeretter, kryddersmør til smørrebrød og i salater.
Ved tilberedning fjernes eventuelt trevlerod, kedelige blade og bladspidser. Resten skylles. Hvis forårsløg skal koges, bør den dampkoge i kort tid, ca. 3 min.
Forårsløg kan fryses. De skæres i mindre stykker og blancheres i ca. 1 min før frysningen.
 
 

Pibeløg

Pibeløg minder meget om forårsløg. De udvikler ikke løg, men danner et skaft ligesom porrer. Har dog, i modsætningen til porrer, runde hule blade. I de unge stadier er det vanskeligt at kende forskel på forårsløg og pibeløg. Den forskel, der er på de to løgtyper, er, at pibeløg har gule blomster og forårsløg har grønhvide blomster samt tværsnittet af bladene, der hos pibeløg er cirkelrundt, mens det hos forårsløg er fladt på den ene side.
Pibeløg markedsføres ofte under navnet forårsløg. Sæsonen for pibeløg er hele året, hvis de er udenlandske og fra juli til september, hvis de er danske.
Forårsløg og pibeløg er krydderplanter, ligesom andre typer fx basilikum, dild og karse.
 

Kinaløg

Kinaløg tilhører liljefamilien. Kinaløg er fra Kina og har været dyrket i mere end to tusinde år. Kinaløg er i familie med purløg. Kinaløg har flade blade og purløg har hule blade. Kinaløg anvendes ligesom purløg, som blandt andet grønt drys på brød. Kinaløg er også velegnet til fisk. Holdbarheden afhænger meget af om de sælges afskårne eller i potter. Sæsonen for kinaløg er fra januar til december.
 
 

Løg - kepaløg (zittauerløg)

Kepaløg er de gule zittauerløg og røde rødløg. Løg hører til liljefamilien, som omfatter mange forskellige typer af spiseløg. Det mest almindelige spiseløg er kepaløg.

Spiseløg stammer fra Centralasien, hvor der i Nordvestkina, Afghanistan og
Usbekistan stadig findes vildtvoksende kepaløg. I Kina blev der allerede for 3000 år siden dyrket løg, og i Ægypten findes afbildninger af løg i pyramiderne. Romerne bragte løgene med til Nordeuropa, og Columbus bragte løgene med til Amerika. I middelalderen var løgdyrkning almindelig, og man tillagde løg mange egenskaber, både som næringsmiddel og som lægeurt.
 
Løg dyrkes i stor udstrækning over næsten hele verden. Der er mange former for løg, som alle er nært beslægtede. Ud over kepaløg, kendes især skalotteløg og hvidløg, men pibeløg, kinaløg, forårsløg og ramsløg er også spændende råvarer.
 
Sæsonen for kepaløg, hvis de er udenlandske, er fra april til august, og den danske sæson er fra juni til maj. Løg opbevares bedst et køligt og tørt/luftigt sted, fx hængende under en luftig kold trappe.
 
Løg bruges i mange retter som smagsforstærker og nogle gange som en grønsag. Løg kan bruges rå, svitset eller kogt. Løg kan fryses, men de skal skæres i tern eller ringe og skal svitses inden frysning.
 

Zittauerløg

Zittauerløg hører også ind under gruppen kepaløg og dermed liljefamilien, og er et stærktsmagende løg. Løget er rundt, lysbrunt og dyrkes i danske haver. Løget er det mest almindelige i madlavning, i varm mad som fx bøf med løg og løgsuppe..
 

Salatløg

Salatløg er hvide med en hvid og sølvskinnede skal. De har samme størrelse som almindelig løg. Salatløg er friske og milde i smagen. Salatløg importers fra Sydeuropa. De er velegnet til at bruge i salater. Salatløg hører ind under gruppen kepaløg. Den danske sæson for salatløg er fra maj til september.
 

Etageløg

Etageløg har mange navne, men hedder officielt etageløg på dansk. Det kaldes også topløg, træløg, ægyptiske løg og det beskrivende og fantasifulde navn luftløg. Navnet ægyptisk løg hænger sammen med, at løget stammer fra Ægypten. Etageløg har sit navn, fordi den danner små klaser af løg i flere etager. Etageløg kan både spises i rå, stegt, kogt og syltet tilstand. Etageløg er lidt stærkere i smagen end skalotteløg, men det bruges på samme måde. 
Etageløg kan bruges som sylteløg til asier og rødbeder og i kryddereddiken. Det kan også svitses på panden og bruges til fx bøf. Kan knuses i en hvidløgspresser og anvendes i mad. Kan også bruges som almindelig spiseløg, men er dog lidt stærkere i smagen.
Etageløg har i Norden været kendt omkring et par hundrede år. Etageløg er specielle ved, at det danner brugbare løg både over jorden og nede i jorden. Løg, der vokser under jorden, er størst.
 
 

Hvidløg

Hvidløg hører med til liljefamilien. Det menes, at hvidløg stammer fra det centrale Asien, men er meget tidligt udbredt i middelhavsområdet. Dyrkning af hvidløg har været kendt i mere end 5000 år. 
Hvidløg består af mange små løg. De små løg er dem, man kalder ”fed”. Alle de små løg er omsluttet af skræl. Hvidløg har en stærk lugt og smag. Den stærke lugt og smag bliver mere sød og nøddeagtig ved tilberedning. Hvidløg er blevet brugt i mange år, men man ved ikke, hvor hvidløget stammer fra. Hvidløg er en grønsag, men bruges mest som en krydderurt. Hvidløg bruges som smagsforstærker i madlavning i stedet for, at det spises alene. Hvidløg kan fryses, men det anbefales ikke, fordi de kan blive bløde, og smagen bliver dårligere. Den danske sæson for hvidløg er fra juli til september, og hvidløg importeres fra udlandet hele året.
 

Skalotteløg

Der findes to varianter af skalotteløg. Skalotteløg er aflange løg, som har en kraftig løgsmag og kan have en rosa farve. Skalotteløg dyrkes i stor udstrækning og bruges i mange køkkener.  Smagen er mere karakteristisk og delikat end almindelig løg. Skalotteløg kan godt fryses, men skal inden frysning skæres i tern eller ringe og svitses. Skalotteløg er velegnet i wok-retter. Den danske sæson for skalotteløg er fra juni til oktober, men importeres fra udlandet hele året.
 

Perleløg

Perleløg er en løgart, der danner en masse små sideløg, der er små og halvrunde. Perleløg er milde i smagen. De kan blandt andet anvendes til eddikesyltning og garniture. Er velegnet til frysning, men skal inden frysning have en let svitsning. Udenlandske perleløg sælges fra august til marts og kan købes frosne hele året.
 

Ramsløg

Ramsløg er en vildtvoksende plante i Danmark. Den findes ofte i skovbunden. Ramsløg bruges som krydderurt i Sydeuropa. Kan bruges fra det tidlige forår, når de første blade skyder frem. Blomsterne på ramsløget kan også spises, men efter afblomstring bør den ikke bruges i mad, da smagen så bliver for skarp. Man kan ikke købe ramsløg, så man skal selv ud at finde dem. Ramsløg smager som en blanding af purløg og hvidløg.

Purløg

Purløg hører til liljefamilien ligesom kepaløg og porrer. Purløg har været dyrket i Kina i over tusinde år, og det har været dyrket i Europa siden middelalderen. Purløg er en plante, man kan have i flere år, som kun danner små smalle blade. Purløg har runde oppustede hule blade. Det er disse blade, som er den del på purløg, som man kan spise. Purløg har en meget kraftig smag og duft af løg. De er lette at dyrke. Sæsonen for purløg er fra januar til december. Frysning af purløg er muligt, men purløgene bliver bløde.
 
 
Uddybende information  
Frugt og grønt håndbogen – Bioteknisk institut nr. 1. og nr 3. 

Råvarerguiden

VOM 

www.Havenyt.dk

Gourmethaven

Urtehave.dk          

Madlex