Hævemidler - gær, bagepulver...

Hævemidler er de biologiske som gær og surdej, de kemiske fx bagepulver, eller de fysiske fx indpisket luft.


Frisk gær eller tørgær

Gær er en renkultur af gærceller, der købes frisk i pakker eller tør i poser. Når gærcellerne nedbryder sukkerarter i dejen, dannes der alkohol og CO2. Sidstnævnte får dejen til at hæve.

En pakke frisk gær vejer 50 g, og er det mest anvendte i Danmark. En pose tørgær indeholder 11,8 gram, hvilket svarer til 50 g frisk gær. Modsat frisk gær skal du drysse tørgær i melet og foretage en omhyggelig gennemblanding, før du tilsætter de øvrige ingredienser. Og dejen skal æltes lidt længere end ved brug af frisk gær.


Surdej

Kan være en rugmelsblanding, og her er det mælkesyrebakterier, der er aktive.


Grove rugbrød med surdej
Kemiske hævemidler

Bagepulver

Bagepulver er natriumhydrogenkarbonat (natron) og et surt reagerende salt + majs- eller risstivelse, der er tilsat for at holde det tørt. Bagepulverets bestanddele begynder at virke, når det bliver fugtigt, hvorved der udvikles CO2, som får bagværket til at hæve.

Når dejen er rørt færdig, er det derfor en god ide at bage kagen med det samme, fordi bagepulver begynder at virke.

Sandkage
Sandkage

Man kan selv blande bagepulver af 125 g tvekulsurt natron, 250 g cremor tartari (kaliumhydrogentartrat), 25 g risstivelse og 20 g hjortetaksalt. 1 tsk bagepulver svarer til ca. ½ tsk natron - og hvis man bruger natron, skal bagværket indeholde syre.

 

Self-raising flour

Self-raising flour er mel, der er tilsat et hævemiddel. Produktet er meget anvendt i engelske opskrifter. Du kan selv lave en blanding af 150 g hvedemel iblandet 1 tsk bagepulver.

 

Fermin

Fermin er en gammeldags betegnelse for bagepulver .

 

Hjortetaksalt

Hjortetaksalt udvider sig ved ovnvarme, og under udvidelsen dannes CO2 og ammoniak. Den kraftige luftudvikling giver en god hævning og sprød overflade. Hjortetaksalt anvendes derfor kun til bagværk med en stor overflade fx småkager og ikke til rørte eller piskede deje.

Honningkagehjerter

Honningkagehjerter

 

Potaske

Potaske afgiver CO2, når der tilsættes syre og anvendes typisk til honningkager/brune kager. Potasken giver kager en sprød og skør struktur. Potaske kan kun virke som hævemiddel, hvis der er syre i dejen. Hvis der ikke er en passende mængde syre, kan bagværket få en ludagtig smag.

Brunkager

Brunkager

 

Tvekulsurt natron

Tvekulsurt natron kan, når der er syre til stede fx kærnemælk, anvendes som en slags bagepulver og udvikle CO2, der får bagværket til at hæve. Natron anvendes derfor typisk til æbleskiver, hvor der ofte bruges kærnemælk. Hvis der ikke er syre til stede, dannes der CO2 + soda, der let kan give afsmag. Natron anvendes derfor typisk til krydret bagværk.

Æbleskiver

ÆbleskiverFysiske hævemidler

De fysiske hævemidler består i, at der piskes luft ind i en dej fx ved at piske æg, eller sukker og smør luftigt og derved binde luften i det piskede. Når der bages udvider luften sig og får bagværket til at hæve.

En anden fysisk hævning er kogning af vandholdig dej. Ved stærk opvarmning, kogning af vandholdig dej i varmt fedt, vil vanddampene udvide sig og få dejen til at hæve, fx kogning af klejner.

Klejner
KlejnerMål og vægt på hævemidler


Bagning